Thursday, May 21, 2009

si penghafal kamus

salam.

saya nak berkongsi satu pembacaan saya tentang 'AMMON SHEA'( artikel ini saya jumpa dr keratan surat khabar yg sy simpan. maaf sy lupa mencatatkan tarikhnya. ia adalah hasil tulisan Roosfa Hashim, seorang pensyarah di Pusat Pengajian Umum, UKM.)

Anda kenal siapa Ammon Shea? he.
Dia adalah seorang manusia biasa, yang luar biasanya cuma dia mempunyai hobi atau kesukaan yang mungkin buat orang lain rasa tak mampu melakukannya sekalipun membayangkannya. (he.n sy sebahgian dr 'orang lain' itu mungkin. ;=P ) iaitu menghafal kamus!

Ammon Shea bukanlah seorang penyusun kamus atau leksikografer. Dia merupakan seorang pemunggah perabot di kota new York, juga seorang pendayung gondola di limbungan kapal di San Diego, bahkan dia juga adalah seorang pemuzik jalanan di lorong-lorong dan di stesen kereta api bawah tanah di kota Paris. Sebagai peniup saksofon, Ammon Shea gemar memainkan lagu-lagu berirama jazz.

Lelaki berusia lingkungan 37 tahun ini ( umur pada tarikh artikel ini disiar) ada menulis dan mengabadikan pengalamannya menghafal kamus2 dalam buku yang baru diterbitkannya yang berjudul
READING THE OED: ONE MAN , ONE YEAR, 21,730 PAGES'klik sini

No comments: